Wiki: SEA - Adverteren met Adwords

Om meer traffic te genereren naar je website kun je kiezen voor het toepassen van verschillende marketing strategieen om je bezoekersaantal te vergroten - en daarmee je zgn. "conversierate" te verhogen. Dat betekent meer bekendheid en omzet door middel van marketing- en internetcampagnes. 

Hulp nodig met je campagnes? Zoso zorgt in samenwerking met partners voor een vrijblijvend advies. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Je kunt als bedrijf jezelf zomaar "Google Adwords Professional" noemen. Vergis je niet in die titel, en check op whoisagap of het bedrijf waar je mee in contact bent wel echt een Professional in Google Adwords is. 

Hieronder een aantal tips om je Adwords Campagne op te zetten: 

1. Test altijd meerdere advertenties

Per AdWords campagne kun je meerdere advertenties instellen. Maak hier gebruik van! Je kunt instellen dat Google zelf bepaald welke advertentie het beste werkt, of je laat je advertenties evenredig tonen. En dan bepaal je zelf welke het beste werkt. Houd de beste advertentie en maak weer één of meer nieuwe. Dit is een van de belangrijkste AdWords tips in het algemeen: test, test en test!

2. Gebruik exacte match zoekwoorden

Veel mensen die beginnen gebruiken alleen brede zoekwoorden. Maak niet deze fout. Exacte zoekwoorden zorgen voor verkeer dat exact op jouw keyword zoekt. Je voorkomt dat er bezoekers binnenkomen op irrelevante termen. Natuurlijk gebruik je brede zoekwoorden juist om te achterhalen waar mensen op zoeken, maar wees hier voorzichtig mee!

3. Gebruik uitsluitingswoorden

Dit is een van de AdWords tips die je erg veel geld kan besparen. Uitsluitingswoorden in AdWords zijn woorden die je uitsluit om op gevonden te worden. Stel je verkoopt fietsen online van hoge kwaliteit en met bijbehorend prijskaartje. Dan heb je misschien als breed zoekwoord ingesteld ‘fietsen online’. Maar je wilt niet gevonden worden op ‘goedkope fietsen online’ of ‘tweedehands fietsen online’. Dan voeg je de woorden ‘goedkope’ en ‘tweedehands’ toe aan je uitsluitingswoorden. Zo voorkom je irrelevante bezoekers op je site.

4. Test met posities van je AdWords ads

Wat levert je meer op: voor 1,50 euro per click op positie één staan, of voor 0,50 cent op positie zeven? Soms loont het om prominent bovenaan te staan, soms niet. Test per campagne wat voor jou werkt.

5. Optimaliseer je landingspagina’s

Niet een directe AdWords tip, maar wel erg belangrijk. Zorg dat bezoekers via AdWords op een landingspagina komen die aansluit op je advertentie. Verkoop je elektrische fietsen en heb je daar een advertentie op lopen? Link dan niet naar de homepage, maar naar een pagina over elektrische fietsen. Als je pagina aansluit bij je advertentie, stijgt ook je kwaliteitsscore, en betaal je minder per click!

6. Koppel AdWords met Analytics

Als je echt wilt weten wat de resultaten zijn van de advertenties, koppel je AdWords met Google Analytics. Dit is niet moeilijk, met een paar klikken heb je dit voor elkaar. In Google Analytics zie je dan Google AdWords als verkeersbron staan. Je ziet dus precies wat bezoekers uit AdWords doen op je website. Welke pagina’s ze bezoeken, welke doelen ze voltooien en waar ze afhaken.

7. Weet hoeveel je per click mag betalen

Heb je een webshop? Na een tijdje testen met AdWords weet je wat je conversie is en wat de gemiddelde bestelwaarde is. Dan kun je ook uitrekenen hoeveel je maximaal per click mag betalen. Doe dat! Zo heb je een richtlijn voor je budget. Verkoop je diensten op je website? Reken dan uit hoeveel een offerteaanvraag je waard is. Ook dan kun je terugrekenen naar de maximale kosten per click.

8. Lokale markt? Gebruik Geotargetting!

Een van de belangrijkere tips als je een lokale afzetmarkt hebt. Door te ‘geotargetten’ bepaal je binnen welke geografische lokatie je jouw AdWords advertenties wilt tonen. Dit kun je doen door provincies te selecteren, of door een bepaalde straal om een locatie te selecteren. Ook kun je locaties uitsluiten. Zo voorkom je bezoekers die op je advertenties klikken uit locaties die niet relevant zijn.

9. Maximaliseer je keywords

Hoe meer keywords je gebruikt in je campagnes, hoe specifieker je keywords zijn en hoe minder competitie je zult hebben.

10. Focus AdWords advertenties op voordelen

Mensen kopen voordelen, geen kenmerken. Communiceer waarom mensen voor jou moeten kiezen. Heb je geen verzendkosten? Ben je de goedkoopste? Bied je uitzonderlijke snelheid? Communiceer dit in je AdWords advertenties!