Wiki: Optimaliseer je website-flow

Wat kun je zelf doen om je site-flow te optimaliseren? 

Soms wordt ons gevraagd wat er gedaan kan worden om de navigatie, de doorloop oftewel de site-flow te optimaliseren van een website. Op dat moment kunnen wij van Zoso je website gaan scannen op verbeteringen voor je site. We bepalen vervolgens wat wij kunnen doen om je website met betrekking tot de site-flow te verbeteren en je zo van dienst te zijn. 

Er zijn echter ook dingen die je als website houder zelf zou kunnen doen om de site-flow van je website te verbeteren. De taken die je zelf uit kunt voeren hebben betrekking op de webteksten, de links, afbeeldingen en onder andere het menu. Dit zijn allemaal dingen die je als website houder (met een ZosoCMS) eenvoudig zelf kunt aanpassen. 

Zorg voor goede webteksten

Schrijf je je webteksten zelf? Zorg er dan voor dat je teksten een goede volgorde hebben, een begin, midden en eind. Aan het eind van je tekst kun je afsluiten met een optie voor de lezer om eens ergens anders op je website verder te kijken. Plaats hier aan het einde dan ook een link in de tekst om te zorgen dat de lezer aan het eind van je tekst verder kan lezen of kijken. Op deze manier voorkom je dat de website 'doodloopt' en de bezoeker vervolgens niet weet wat hij na het lezen van je pagina op je website kan gaan doen. 

Heb je meerdere doelgroepen die je website bezoeken? Zorg dan dat je ze allemaal apart aanspreekt. De bezoeker kan dan snel onderscheiden of een bepaald stukje tekst voor hen bedoeld is. 

Zorg ook dat je je teksten duidelijk leesbaar maakt door de juiste lettergrootte toe te passen, geen felle of te veel verschillende kleuren gebruikt. Pas op de juiste plekken titels of subtitels toe en zorg voor een goede verdeling door middel van paragrafen en alinea's. 

Social Media

Maakt jouw website of bedrijf gebruik van Social Media zoals Facebook en Twitter? Zorg dan dat je bezoeker dit weet! Plaats links en buttons betreffende de Social Media van je website op een of meerdere van je webpagina's. Dan kunnen je bezoekers ook bijvoorbeeld je Facebookpagina bezoeken. 

Zorg dat je op bijvoorbeeld je Facebookpagina of in je Twitterberichten weer refereert naar je eigen website. Op deze manier wordt de lezer ook hier naar toe (terug) genavigeerd!

Moeilijke woorden

Zorg er voor dat de schrijfstijl alsmede de menu-links niet te moeilijk verwoord zijn. De meeste bezoekers zijn een bepaalde navigatiestructuur gewend, en daar hoort ook het taalgebruik bij. Het is bijvoorbeeld beter om je Homepagina gewoon "Home" te noemen en niet "Beginpagina". 

Staan er ook items in je menu waar eigenlijk nooit op geklikt wordt, en vraag je je af waarom je die überhaupt aan je menu had toegevoegd? Haal ze dan uit de (hoofd)navigatie. Het leidt uiteindelijk alleen maar af, en voegt dus niet zo veel toe aan de navigatie van je website. Beter is om deze pagina's dan als links in je webteksten te verwerken waar ze nuttig zijn, of om de link in de footer van je website te plaatsen. 

Ben consistent

Heb je bepaalde steekwoorden gebruikt in je teksten of menu-items? Zorg dat deze dan wat vaker terugkomen. Taaltechnisch gezien is het telkens toepassen van hetzelfde kernwoord niet echt netjes, maar zorg dat je ook weer niet te veel afwisselt. Het terugkeren van bepaalde kernwoorden zorgt voor herkenning bij de bezoeker, en tevens kan Google zorgen dat je dan beter gevonden wordt op bepaalde trefwoorden. 

De duur van het bezoek

8 seconden. Zo lang mag het maximaal duren voordat een gebruiker terecht komt op je website waar hij of zij moet zijn. Zorg er dus voor dat het navigeren van je website niet te lang duurt! Dit kun je zelf bereiken door het taalgebruik niet te moeilijk te maken en links en buttons niet te verstoppen. Laat ze zichtbaar zien! Op deze manier voorkom je frustratie bij je bezoekers, als zij namelijk te lang moeten zoeken naar waar zij op zoek zijn, kan het zomaar zijn dat de bezoeker de pagina vroegtijdig (voor het behalen van het doel) de pagina verlaat. 

Zoeken

Grote website met veel informatie? Meld dan even dat je graag een zoekveld op je website zou willen. Dit kunnen we precies zo voor je vormgeven dat het op de juiste manier in je website verwerkt wordt. 

Heb je nog meer vragen over site-flow, heb je interesse in een website analyse van jouw site om te kijken wat er verbeterd kan worden, neem dan contact met ons op.