Wiki: SEO - Zoekmachine optimalisatie

SEO staat voor "Search Engine Optimization". Dat betekent kortweg het optimaliseren van je website en de teksten daarvan, voor zoekmachines zoals Google. 

Zoso zorgt standaard voor de SEO van je website, geen uitzonderingen. Goed gevonden worden op internet hoort er volgens ons namelijk gewoon bij. Dus laat dat maar aan ons over. 

Omdat je als website eigenaar beschikt over het Zoso CMS ben je in staat teksten te wijzigen op je website. Wij geven je wat tips om te zorgen dat deze teksten ook geoptimaliseerd worden op onder andere Google:

1. Trefwoorden

Zorg dat je teksten interessante en relevante informatie bevat die past bij jouw website. Het gebruik van de juiste trefwoorden is dan belangrijk. Zorg dat je belangrijke en passende woorden gebruikt bij het onderwerp van jouw tekst en website en verspreid deze zo goed mogelijk over je pagina of stuk tekst . 

Ook het afwisselen van synoniemen voor een bepaald trefwoord kan helpen: wil je iets vertellen over "vakanties" gebruik dan ook eens een ander woord met ongeveer dezelfde betekenis, zoals "reizen". Daarnaast kun je ook semantiek toepassen in je content en tekst. Schrijf je nog steeds iets over "vakanties", gebruik dan ook de woorden "vliegtuig" "camping" "kamperen" "hotel" enzovoorts. Zoekmachines zoeken en indexeren  niet alleen uit de door jou gekozen trefwoorden, maar ook uit de opbouw en overige keywoorden, welke samen een onderwerp kunnen bepalen.

2. Schrijf nuttige content

Zorg dat je teksten interessante en relevante informatie bevat die past bij jouw website. Je wilt tenslotte dat jouw website en contactgegevens gevonden worden om dat wat je doet en wat je aanbiedt. Wanneer je met je tekst een (unieke) meerwaarde over jouw onderwerp aanbiedt, kan het zo maar zijn dat je bezoeker over jouw tekst gaat praten op bijvoorbeeld Twitter!

3. Zorg voor een goede tekst opbouw

Zorg er voor dat je tekst en webpagina minstens de volgende elementen bevatten:

  • Een pagina titel
  • Een artikel titel / kop (H1)
  • Een tekst onderverdeeld in alinea's
  • Een paragraaf titel / Alinea kop (H2 en H3)

 

Het gebruik van de juiste trefwoorden in de titels en koppen zorgt niet alleen voor herkenbaarheid bij zoekmachines, maar maakt je tekst ook makkelijk leesbaar voor je bezoekers. Met een gestructureerde tekst bepaal je eenvoudig het onderwerp van je teksten.

4. Zoek een SEO tekstschrijver

Kijk eens naar je huidige website teksten en bepaal of ze enigszins voldoen aan bovenstaande tips. Probeer je teksten hier eens op aan te passen. Heb je hier geen tijd voor of denk je niet te beschikken over goede tekstschrijf - skills? Dan is het misschien een idee op zoek te gaan naar een ervaren SEO tekstschrijver, dan ben je verzekerd van een goede tekst voor je website.

Voorbeeld tekst

Een goed voorbeeld van zoekmachine tekst kan je vinden op de website van Zalando. Per categorie plaatsen ze een stukje tekst over de desbetreffende categorie, vol met de juiste steekwoorden en varianten daarvan. Onderstaande tekst komt van de website van Zalando. Na het lezen zul je begrijpen dat deze tekst niet er vaak door de bezoekers wordt gelezen. De meest interessante bezoeker voor deze tekst is Google. Je vindt dit soort teksten helemaal links onderaan op de diverse categorie-pagina's.

"Sneakers voor dames zijn sportieve damesschoenen, die bij elke outfit een zekere luchtigheid scheppen en je in het dagelijkse leven een extra portie energie geven. De High Top sneakers voor dames met hoge schacht behoort steeds meer tot de echte modetrends en mag daarom beslist niet in je schoenenkast ontbreken. Witte, roze of blauwe sneakers: aarzel niet om een sneaker te kiezen met krachtige kleuren. Deze vrouwenschoenen geven je outfit net dat iets meer wat je persoonlijkheid accentueert. Maar ook de klassieke modellen in minder opvallende kleuren maken van de damessneakers een ideale schoen voor de ontspannen kantoordagen. Bij Zalando.nl kan je online diverse modellen trendy sneakers voor dames kopen. In ons online assortiment vind je voor elke dag en iedere gelegenheid beslist het passend model sneakers voor dames. Welke keuze je ook maakt, bij Zalando betaal je geen verzendkosten! Sneakers zijn ook voor dames een must: je kunt ze thuis in alle rust bij Zalando.nl kopen! De dames sneakers zijn een prachtig alternatief voor de normale lage schoen. Met zijn ongedwongen design pep je elke outfit op."

Bron van deze tekst: Zalando.nl