De fiscale kant van je website

19 december 2018 • Dick van Lieshout
Heb je een website voor je eigen bedrijf? Dan hoef je de kosten hiervoor niet helemaal alleen te dragen. De Belastingdienst betaalt er graag aan mee … Welke kosten zijn aftrekbaar én wat zijn de fiscale regels waar jij gebruik van kunt maken?

Bedrijfskosten en de fiscus

De belastingwet kent een aantal regels waar jij als ondernemer gebruik van kunt maken. Denk het aftrekken van kosten, het afschrijven van investeringen, het terugvragen van de btw, enz. We hebben voor jou een en ander op een rijtje gezet.

Een nieuwe website?

Eenmalige kosten. Je laat een nieuwe website maken. Daarvoor kom je met de webbouwer een contract overeen. Je spreekt in feite af wat jij voor het maken van de website moet betalen. Dat zijn eenmalige kosten. Er zijn uiteraard ook maandelijks of jaarlijks terugkerende kosten, maar daarover later meer.

Is het een investering? De kosten van de website zijn aftrekbaar van de winst. Maar opgelet. Zijn de kosten meer dan € 450,- excl. btw, dan is er sprake van een investering in een bedrijfsmiddel. Over dit bedrijfsmiddel moet je dan in vijf jaar afschrijven.

Let op de uitzonderingen. De grens van € 450,- excl. btw geldt voor ondernemers die btw-plichtig zijn. Ben jij vrijgesteld van btw, dan geldt hetzelfde bedrag, maar dan inclusief btw. Ben jij een startende ondernemer, dan hoef je niet altijd over vijf jaar af te schrijven. Dat kan gunstig zijn als je het eerste jaar bijvoorbeeld verlies maakt. Sluit dit kort met je boekhouder.

Is er investeringsaftrek mogelijk?

Laat je een website maken die tussen € 2.300 en € 314.673 excl. btw kost, dan bestaat er de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor de zogenaamde Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Je mag dan 28% van je winst aftrekken (zowel voor de inkomstenbelasting als voor de vennootschapsbelasting als je een eigen bv hebt).

Alléén als de website je eigendom wordt! Je kunt alleen maar KIA claimen als de website je eigendom wordt. Betaal je een maandelijks bedrag voor het mogen gebruiken van de website, zoals bijvoorbeeld bij MijnRetail, dan mag je geen KIA claimen. Maar de kosten zijn dan ook beduidend minder dan € 2.300.


Zoso-tip. Betaal je voor een nieuwe website méér dan € 2.300? Dan mag je hierop in vijf jaar afschrijven én 28% extra op de winst in mindering brengen..


Let op. Bovenstaande KIA-bedragen gelden voor 2018. Wat de tarieven voor 2019 zullen gaan worden, is nog niet bekend.

Onderhoudskosten

Meestal ontkom je er niet aan en na verloop van tijd moet de website onderhouden en/of aangepast worden. En ook dat kost geld. Deze eenmalige kosten die je maakt voor het onderhoud van je website (dus ook voor de update van je website) mag je boeken als kosten. Deze onderhoudskosten worden namelijk gemaakt met als doel het in stand houden van uw website. Je mag de onderhoudskosten in één keer van de winst aftrekken als deze niet meer dan € 450,- excl. btw bedragen.

En wat met de periodieke kosten?

Meestal betaal je ook periodieke kosten. Denk bijvoorbeeld kosten voor het hosten van je website, en voor je domeinnaam. Deze kosten zijn gewoon aftrekbaar.

De btw: altijd een verhaal apart

De websitebouwer zal je een factuur met btw sturen. En ben je ondernemer voor de btw, dan kun je deze btw terugvragen.

MijnRetail

Het MijnRetail-platform is een laagdrempelige manier om zelf een website te kunnen maken en te beheren. Je betaalt € 350 excl. btw eenmalige kosten en vervolgens € 15 excl. btw per maand. Al deze kosten zijn aftrekbaar van de winst.


Zoso-tip. Vergeet geen eenmalige en periodieke kosten af te trekken van de winst. Schakel daarbij altijd je boekhouder/adviseur in.