Een hostingprovider kiezen, hoe doe je dat?

24 mei 2018 • Dick van Lieshout
Een hostingprovider kiezen doe je niet zomaar. Wat komt daar eigenlijk bij kijken? Wat is nog meer belangrijk dan alleen maar de prijs? Want je website moet namelijk wel goed werken, bereikbaar zijn én bereikbaar blijven.

Een hostingprovider kiezen, waarom is dat belangrijk?

Eigen webserver en hostingprovider. Je website moet ergens staan. Ergens op een server; een webserver. Bezoekers zijn dan in staat om jouw website via internet te bezoeken. Sommige, grote bedrijven, beheren zelf zo’n webserver. Het is echter veel gebruikelijker om je website te laten ‘hosten’ door een hostingprovider. Die zorgt dat de server en dus ook je website goed bereikbaar blijven. Je bent dan van een hoop technisch beheer en onderhoud verlost.

Waarom is een goede provider belangrijk? Dat is makkelijk te beantwoorden. Je hebt niet voor niets een website. Dan wil je ook dat die goed werkt en goed bereikbaar is.

Hoe kies je hostingprovider?

Er zijn een aantal zaken waar je bij het kiezen zeker op moet letten. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

 • De opslagruimte. Je hebt ruimte nodig op de harde schijf van de webserver. En ook voldoende ruimte. Die ruimte is nodig voor het opslaan van de websitesoftware zoals Wordpress, het websiteontwerp, de webteksten, afbeeldingen, video’s, en andere bestanden. Check dus van tevoren hoeveel opslagruimte je nodig hebt en hoeveel je krijgt.
 • Extra diensten. Aan een website kunnen extra diensten gekoppeld zijn. Denk aan e-mail, het registeren van je domeinnaam en een spamfilter. Aan welke diensten heb jij behoefte? Krijg je die en moet je daar extra voor betalen?

Zoso-tip. Extra diensten zoals e-mail, spamfilter, domein, ssl, enz. zijn minder belangrijk omdat je die ook ergens anders kunt afsluiten. Een hostingprovider moet vooral goed zijn in hosting.


 • De verbinding met internet. Een webserver moet jouw website uiteraard verbinden met het internet. Maar hoe groot is die verbinding? Hoe kleiner die verbinding, hoe lager de hoeveelheid dataverkeer die daar overheen kan. En hoe groter de verbinding hoe meer dataverkeer er mogelijk is. Hoeveel bezoekers verwacht jij?

Zoso-tip. Verwacht je veel websitebezoekers? Kies dan een provider waar je de hoeveelheid dataverkeer kunt opschalen als dat nodig blijkt te zijn.


 • Welke scripts worden ondersteund. Tegenwoordig worden de belangrijkste programmeertalen door alle hostingproviders ondersteund. Het kan echter helemaal geen kwaad om dat van tevoren goed te checken.
 • Back-ups. Ook met jouw website en met de webserver kunnen dingen misgaan. Of ze worden door hackers bezocht en vernield, of er gaat technisch iets mis. In beide gevallen is het dan handig dat er een back-up voor handen is. Maakt het hostingbedrijf van jouw keuze dagelijks een back-up?
 • Quanta costa? En wat moet je dan uiteindelijk voor het hosten van jouw website betalen? De tarieven lopen sterk uiteen. Van slechts enkele tientjes tot wel honderden euro’s per jaar. Let wel … Voor een dubbeltje kun je nooit op de eerste rang zitten.

En wat is verder nog belangrijk?

De servicegerichtheid is uiteraard ook belangrijk. Hou bij het kiezen van jouw provider ook rekening met de:

 • flexibiliteit - kun je eenvoudig je hosting upgraden als dat nodig is;
 • meedenken - is de provider een expert op hostinggebied, deelt hij graag hun kennis met je zodat jij hetgeen krijgt wat het beste aansluit bij je behoeftes;
 • service/reactiesnelheid/ondersteuning - als de server er bijvoorbeeld uit ligt, hoe snel grijpt men dan in, of als je tegen problemen aanloopt, hoe snel reageert men dan op je vragen?

Uptime-garanties

Is garantie altijd nodig? Voor goedkopere hostingpakketten betaal je weliswaar niet zoveel, maar je krijgt er dan meestal geen uptime garanties bij (uptime is de tijd dat je website online is). Dat hoeft niet per se een probleem te zijn. Een slechte hostingprovider zal het tenslotte niet zo lang volhouden en snel van de markt verdwijnen. Een websitebouwer zal je waarschijnlijk ook een provider kunnen aanbevelen waar hij goede ervaring mee heeft. Bovendien plegen providers vaak ‘s nachts onderhoud en zullen de gevolgen voor je beperkt zijn.

Als je wel garantie wilt? Bij sommige diensten, vaak ‘managed hosting’ genoemd, krijg je een ‘service-level agreement’ (SLA). Dat is een overeenkomst waarin het serviceniveau wordt afgesproken. Daarin kan een uptime garantie van bijv. 99,9% zijn afgesproken.

Afhankelijk van je website? Overweeg dan een duurdere hostingdienst met uptime garanties. Het is een kwestie van kosten en baten. Voor de meeste kleine ondernemers is een standaarddienst echter voldoende en ook goed betaalbaar.

De uptime meten

Het is sowieso interessant om de uptime van je website te weten en om een signaaltje te krijgen als je website down is. Diverse diensten kunnen dat voor je in de gaten houden. De gratis versie van UptimeRobot monitort om de vijf minuten jouw website. Het dashboard toont dan o.a. de huidige status van je websites, de ‘response times’, de ‘overall uptime’ en de ‘latest downtime’. Check via ‘My settings’ of de juiste tijdzone is ingesteld, anders klopt de info niet helemaal. Je kunt voor de info tot twee maanden terug. Is je website uit de lucht, dan krijg je een e-mail. Bij WooRank vind je 50 vergelijkbare diensten.

Hoe doen wij dat?

Zoso. - Besteed je een op maat gemaakte, of een Wordpress-website uit aan Zoso? Dan hoef je je totaal niet druk te maken over de hostingprovider. Dat doen wij wel voor je. Wij zorgen ervoor dat jouw website optimaal draait en blijft draaien.

MijnRetail.nl - Maak je gebruik van de diensten van MijnRetail.nl? Ook dan hoef je je geen zorgen te maken over het functioneren en de toegankelijkheid van je website.

Een hostingprovider kiezen

Wil je zelf je website bij een hostingprovider onderbrengen, dan weet je nu waar je op moet letten. Gelukkig biedt internet ook nog wat hulp. Er zijn websites waar hostingproviders worden vergeleken en waar er reviews te vinden zijn.

 • Webhosters Vergelijking van ca. 650 hostingproviders
 • ISPGids.com Vergelijking van ca. 1.900 hostingpakketten en met reviews.

 • Webhostingreviews Reviews.
 • HostingWijzer Reviews aan de hand van 0-10 punten voor respectievelijk support, kwaliteit, prijs en algemeen.

Zoso-tip. Check van tevoren of de hostingprovider van jouw keuze voldoet aan de eisen die jij stelt. Roep eventueel de hulp van beoordelingssites of van onze expertise in. Besteed je de website aan ons uit, dan hoef je sowieso niet over de hosting druk te maken. Dat doen wij dan wel voor je!