Achteraf laten betalen in je webshop

15 mei 2023 • Frank Sonnemans
Bij consumenten mag je slechts 50% verplicht vooruit (bij bestellen) laten betalen. Je bent dus verplicht om een achteraf betaalmogelijkheid aan te bieden. Hoe zit dat precies en hoe regel je dat?

Hoe zit dat nou?

Juridisch gezien. In de Nederlandse wet staat dat je een consument (voor zakelijke klanten geldt dat niet) nooit meer dan 50% mag laten aanbetalen. Dat geldt ook voor online aankopen via je webshop. Je mag 100% aanbetalen wel aanbieden en de consument mag dan ook wel 100% tijdens de bestelling betalen, maar je moet ook minimaal één mogelijkheid bieden om achteraf, na de levering dus, te betalen. Dit noemen we ook BNPL: Buy Now Pay Later.

In wetboek 7, artikel 26 staat letterlijk:

“De betaling moet geschieden ten tijde en ter plaatse van de aflevering. Bij een consumentenkoop kan de koper tot vooruitbetaling van ten hoogste de helft van de koopprijs worden verplicht.”


Je bent verplicht om consumenten een BNPL aan te bieden. Dat geldt niet voor zakelijke klanten; die mag je bij bestellen 100% betaling vragen.Commercieel gezien.
Het is ook commercieel gezien slim om een achteraf betaalmethode aan te bieden. Je schept er vertrouwen mee en uit onderzoek blijkt dat het leidt tot een hogere conversie en meer verkoop.


Mogelijkheden voor achteraf betalen (BNPL)

Er zijn technische mogelijkheden om via zogenaamde BNPL-providers BNPL de achterafbetaling te regelen. Wij adviseren dat ook. Je leest daar hieronder meer over. Maar er zijn ook nog andere mogelijkheden. Je moet volgens de wet dus één van deze mogelijkheden aanbieden.

Creditcard. Je kunt klanten met een creditcard laten betalen. Zaak is dan wel dat je die niet meteen incasseert, maar pas na levering. Je kunt wel een reservering op die creditcard laten maken. Hoe dat precies werkt, kunnen ze je wel bij je bank vertellen.

Factureren. Je kunt ook ná de levering een factuur met diverse betalingsmogelijkheden (iDeal, QR-code, enz.) sturen. Dat kan ook met een Tikkie of een Betaalverzoek via e-mail en Whatsapp. Het incassoproces moet je dan zelf in de gaten houden. Dus factureren, betaling in de gaten houden, herinnering en eventuele aanmaningen sturen, enz.

Betalen bij levering. Vroeger kon je via Post NL onder rembours laten leveren. Dus betalen aan de deur als het pakket wordt geleverd. Dit is eigenlijk niet meer zo gebruikelijk, terwijl sommige transportbedrijven deze dienst wel nog aanbieden.


Achteraf betaal providers oftewel: BNPL-providers

Een BNPL-provider neemt de betalingsovereenkomst over. Jij als webwinkelier loopt dus nooit meer een betaling mis. Daar zijn uiteraard wel wat transactiekosten mee gemoeid. Dat moet je je dus van tevoren wel realiseren.

De twee grootste BNPL-providers in Nederland zijn Klarna en Riverty (voorheen AfterPay). Per provider zijn er verschillende betalingstermijnen in te stellen, bijvoorbeeld een vast bedrag tot 24 maanden. Goed om te weten is dat deze BNPL-systemen meestal kunnen worden geïntegreerd met vele webwinkelplatforms en een payment service provider (PSP).

Als je met een PSP werkt, kun je daar zelf allerlei betaalopties kiezen. Denk aan iDeal maar ook aan achteraf betalen via Klarna/Riverty. Bekende PSP’s in Nederland zijn o.a.

Hier vind je een compleet overzicht van PSP’s. Handig is dat je links allerlei filters zoals ‘achteraf betalen’ kunt kiezen.


Achteraf betalen regelen via MKB Marketing Team

Heb of wil je een webshop via het websiteplatform van MKB Marketing Team, dan zijn de betalingsmogelijkheden relatief makkelijk te realiseren. Je kunt kiezen uit twee PSP’s: Sisow/Buckaroo en Mollie. Je moet bij een van beiden een account aanmaken als je dat nog niet hebt en aangeven welke betaalmogelijkheden je in je webshop wilt gaan aanbieden. Dat geldt ook voor de Buy Now Pay Later optie.


En de kosten?

Of de kosten mee of tegenvallen hangt af van de business waar je in zit. We raden wel aan om van tevoren goed te checken wat de kosten precies gaan worden. Want de transactiekosten e.d. kunnen goed per betaalmogelijkheid variëren.

Bij Mollie betaal je alléén transactiekosten. Bijvoorbeeld:

IDEAL betalingen Nederland € 0,29  
Mastercard Persoonlijke kaarten (EU)
Zakelijke & buiten-EU kaarten
€ 0,25
€ 0,25
+ 1,8%
+ 2,9%
Visa Persoonlijke kaarten (EU)
Zakelijke & buiten-EU kaarten
€ 0,25
€ 0,25
+ 1,8%
+ 2,9%
Maestro Nederland € 0,39  
PayPal Wereldwijd € 0,10 + PayPal
Klarna Achteraf betalen Nederland & België € 1,00  + 2,99%

Voorbeeld kosten Sisow/Buckaroo:

IDEAL Nederland € 0,26  
Riverty Nederland, België, ... Op aanvraag  
PayPal Wereldwijd € 0,10  
Klarna Pay Later - Reatail Europese Unie € 1,05 + 3,14%

 


Je bent als webwinkelier verplicht om minimaal één achterafbetaalmogelijkheid (Buy Now Pay Later) aan te bieden. Dat kan via creditcard, op factuur of zoals bij MKB Marketing Team via Buckaroo of Mollie met Klarna en Riverty.