ChatGPT gebruiken voor het schrijven van websiteteksten

05 juni 2023 • Femke van Gemert
Er is in de media veel te doen over ChatGPT. Maar wat is het nu eigenlijk en wat heb jij er eigenlijk aan? Hoe kun jij ChatGPT gebruiken voor je websiteteksten?

Wat is ChatGPT?

Artificiële intelligentie (AI). ChatGPT is een heel geavanceerde vorm van artificiële intelligentie (AI). AI is eigenlijk de ontwikkeling van computersystemen of machines die taken kunnen uitvoeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. AI stelt machines in staat om gegevens te analyseren en interpreteren, beslissingen te nemen, te leren van ervaring en zich aan te passen aan nieuwe input of situaties. Het kan worden toegepast bij o.a. beeldherkenning, spraakherkenning en natuurlijke taalverwerking.

ChatGPT. ChatGPT is een slim AI-programma dat geschikt is voor het verwerken van taal. Het is een chatbot (een chatrobot) waarmee je een dialoog kunt voeren. Jij stelt vragen of geeft opdrachten en ChatGPT geeft antwoord en schrijft een tekst. En dat kunnen dus ook websiteteksten zijn. Vervolgens kun je daar dan weer verder vragen over stellen.

Alternatieven voor ChatGPT. Wij bespreken hier ChatGPT, maar er zijn ook alternatieven zoals WriteSonic, Bing Chat en YouChat.

Hoe werkt ChatGPT?

Maak een account aan. Allereerst moet je een account aanmaken. Dat is gratis. Er is weliswaar een betaalde versie, maar die heb jij waarschijnlijk helemaal niet nodig.

Aan de slag. Je kunt dan meteen aan de slag door een opdracht te geven of een vraag te stellen in de chatbalk. Zo’n vraag of opdracht noemen we een ‘prompt’. Als voorbeeld gaan we in dit artikel een websitetekst, een blog, schrijven voor een nagelstudio. We geven de opdracht: ‘Schrijf een artikel over het verzorgen van je nagels’ en ChatGPT start nagenoeg meteen met het creëren van een unieke tekst.

chat GPT image2.jpeg

Soms geduldig zijn. Als er veel mensen tegelijk ChatGPT gebruiken en het druk is, moet je soms wat geduld hebben. Daarom kun je het best in de ochtend ChatGPT gebruiken. De Amerikanen slapen dan nog en dan is het dus veel minder druk.

Formuleer de juiste prompt. Het is de kunst om de juiste opdracht te geven of om de juiste vraag te stellen. Daarbij kun je het beste zo specifiek mogelijk zijn. Bijvoorbeeld:

  • ‘Schrijf een artikel over het verzorgen van je nagels’
  • ‘Schrijf een artikel van 500 woorden met de vijf belangrijkste tips over het maandelijks verzorgen van je teennagels’.

Graaf dieper. Wees niet te snel tevreden. Je kunt op basis van de aangeleverde tekst nog wat dieper graven. Gebruik de tekst waarvan jij denkt dat je daar de websitebezoeker mee kunt helpen. Waarvan jij denkt: “Hé, dat is een goed advies”. Een van de tips van de voorbeeldtekst was om je teennagels schoon en droog te houden. Een nieuwe opdracht, prompt, zou dan kunnen zijn:

  • ‘Hoe kun je het beste je teennagels schoon en drooghouden?’

Wees kritisch. Heb je een webshop en wil je met de tekst alleen maar meer bezoekers trekken? Dan kun je de ChatGPT-tekst al snel online zetten. Maar is goed advies heel belangrijk voor jouw business? Wees dan bijzonder kritisch en pas de ChatGPT-tekst aan jouw wensen en eisen aan. Maak er jouw stijl van en voeg tips toe die jij als expert belangrijk vindt. Dat noemen we contentmarketing

Zet online. Ben je tevreden met het eindresultaat, dan kun je de tekst kopiëren en in het content management systeem van je website plakken (MKB Marketingteam, Wordpress, Zoso, e.d.). Als je regelmatig een nieuwsbrief uitbrengt, kun je de ChatGPT-tekst daar natuurlijk ook voor gebruiken.

Meer mogelijkheden

Andere teksten. ChatGPT is óók te gebruiken voor het maken van vacatureteksten, verkoopteksten, enz. Maar ook nú geldt: pas de tekst aan jouw onderneming aan.

Klantcontact. AI is ook te gebruiken voor het online laten beantwoorden van klantvragen. Dat bespaart jou en de klant vaak ook veel tijd. Maar opgelet: sommige klanten of situaties hebben meer baat hebben bij menselijke interactie dan bij automatisering. Zorg ervoor dat er altijd een optie is voor menselijke interactie wanneer dit nodig is: ‘Chatten met een medewerker’, ‘Een medewerker spreken’, ‘Teruggebeld worden’. Wij helpen je graag bij het realiseren van dit soort servicefuncties op je website.

 Beelden genereren. Het is ook mogelijk om beelden, plaatjes, te laten maken met AI-tools zoals DALL-E 2 of Stable Diffusion. Daarbij is het nóg belangrijker om het gewenste resultaat zo specifiek mogelijk te omschrijven. Dat moet wel in het Engels … Beschrijf altijd het onderwerp, de omgeving en de gewenste stijl. Wees ook hier kritisch, want het gaat, vooral als het mensen betreft, niet altijd goed. Onderstaande voorbeelden zijn unieke, nieuw, door de computer gecreëerde plaatjes. In het tweede voorbeeld lijkt echter een extra teen aanwezig te zijn...

 chat GPT image3.jpeg   chat GPT image4.jpeg


Met ChatGPT kun je prima basisteksten creëren voor je website. Wees echter niet te snel tevreden en doe er altijd je eigen sausje overheen. Voeg jouw eigen tips toe en zorg dat de tekst past bij jou en jouw onderneming.