10 tips voor een goed toegankelijke website

02 april 2020 • Frank Sonnemans
Je wilt graag dat je website voor zoveel mogelijk mensen zo goed mogelijk toegankelijk is. Waar moet je op letten?

Wat is webtoegankelijkheid?

Webtoegankelijkheid betekent: het web toegankelijk maken voor iedereen, inclusief ouderen en mensen met een functiebeperking. Daarbij gaat het niet over de toegang tot het internet, maar om de bruikbaarheid van de aangeboden diensten en informatie door mensen met een beperking.

Denk aan bijvoorbeeld slechtzienden, slechthorenden en mensen met een beperkte leesvaardigheid. Omdat internet grotendeels visueel van aard is, hebben met name slechtzienden relatief vaak problemen met de toegankelijkheid van internet. (Bron: Accessibility).


Zoso-tip: Je wilt dat de informatie op website voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk is. Hou je hiervoor minimaal aan onderstaande tips.


Geen verplichting, wel slim

(Semi)-overheidsinstanties zijn verplicht zich aan bepaalde toegankelijkheidseisen te houden. Voor jou gelden er geen verplichtingen, maar met een goed toegankelijke website krijg je wel meer tevreden bezoekers en wellicht ook meer tevreden klanten. Je bepaalt zelf hoe ver je gaat in het toegankelijk maken van je website.

Het World Wide Web Consortium

Het World Wide Web Consortium (W3C) is hét internationale en overkoepelende internetorgaan en is een autoriteit op het gebied van webtoegankelijkheid.

Het W3C geeft 10 belangrijke tips om je website zo toegankelijk mogelijk te maken.

  • Toegankelijkheid van media
  • Contrastrijke pagina’s
  • Spraakherkenning
  • Van tekst naar spraak
  • Duidelijk ontwerp
  • Duidelijke meldingen en terugkoppeling
  • Tekst aanpasbaar
  • Begrijpelijke content
  • Toetsenbordgebruik
  • Duidelijke buttons

1. Toegankelijkheid van media

Op nagenoeg elke website staan afbeeldingen. Mensen die screenreaders gebruiken, verwachten dat de software ook vertelt welke afbeeldingen er op een webpagina staan. Vergeet dus niet bij het uploaden van een foto een omschrijving te vermelden. Plaats je een video op je website, doe dat dan zoveel mogelijk mét een ondertiteling.

2. Contrastrijke pagina’s

Slechtzienden hebben veel voordeel van contrastrijke pagina’s. De illustratie, app of tekst moet voldoende afsteken ten opzichte van de achtergrond. Blauwe tekst met een rode achtergrond is bijvoorbeeld heel moeilijk te zien. Kies dus voor een duidelijk en contrastrijk kleurgebruik.

3. Spraakherkenning

Niet alleen mensen met een lichamelijke beperking gebruiken spraakherkenning op het internet. Apps en browsers met spraak bedienen wordt steeds meer toegepast. Overweeg of jij je website toegankelijk wilt maken voor spraakherkenning.

4. Van tekst naar spraak

We schreven al eerder over het gebruik van screenreaders. Niet alleen slechtzienden gebruiken deze readers, ook mensen die verschillende taken tegelijk willen uitvoeren of mensen met dyslexie.

5. Duidelijk ontwerp

Niets zo lastig als een slecht ontworpen website. De bezoeker moet eindeloos zoeken naar de gewenste informatie. Van een slim ontwerp met een begrijpelijke menustructuur profiteert élke websitebezoeker.

6. Duidelijke meldingen en terugkoppeling

Soms heeft je website de websitebezoeker iets te vertellen. Bijvoorbeeld als het webformulier (niet) goed is ingevuld, de bestelling (niet) compleet is of als de webpagina niet meer bestaat. Deze meldingen en terugkoppeling moet goed te begrijpen zijn.

7. Aan te passen tekst

Een website kan worden voorzien van een tool die het de bezoeker mogelijk maakt om de lettergrootte, de letterkleur en het lettertype aan te passen. Gebruik je een goed lettertype en gebruik je goede kleuren, dan is zo’n tool wellicht overbodig. Met de meeste webbrowsers kun je namelijk tegenwoordig inzoomen op de tekst.

8. Begrijpelijke content

Je tekst moet voor iedereen te begrijpen zijn. Maak daarom korte zinnen, korte alinea’s en gebruik geen moeilijke woorden en vakjargon. Hanteer per pagina slechts één H1-titel en vervolgens H2-titels. Spring niet van H2 naar bijvoorbeeld H5. Screenreaders lezen de tekst voor via de HTML-code en ze begrijpen dan die sprong niet.

9. Toetsenbordtoegang

Wie gebruikt nu geen muis bij het surfen? Nou, dat zijn de mensen met een beperking of mensen waarvan de muis het gewoonweg niet doet. Laat je een website bouwen? Check dan of de site via het toetsenbord te bedienen is.

10. Goede buttons

Een button of actieknop is van groot belang voor je website. Je wilt de bezoeker er tenslotte mee aanzetten tot actie. De knop moet voldoende groot en de omschrijving te begrijpen zijn.

Meer informatie uiteraard op het internet

Met bovenstaande tips kom je al een heel eind. Uiteraard is er op het internet veel meer te vinden over webtoegankelijkheid. We hebben enkele goede bronnen voor je op een rijtje gezet.

Handige tools

Er zijn ook diverse handige tools te vinden, zoals bijvoorbeeld:

  • W3C validatie. Een tool die de HTML-code van je website checkt op toegankelijkheid. De terugkoppeling is in het Engels en alleen geschikt voor een websiteontwikkelaar.
  • Kleurcontrast meten.
  • Gebarentaal. Een gratis gebarentaaltool in de vorm van een bestand dat je kunt downloaden en aan het <head> van je website moet worden toegevoegd.
  • Leesniveau-tool. Check hiermee het leesniveau (de moeilijkheidsgraad) van je tekst.

Zoso-tip: Een goed toegankelijke website is niet alleen belangrijk voor mensen met een beperking, maar is slim voor álle mogelijke websitebezoekers.