Zoso en scrum

17 juli 2017 • Dick van Lieshout
We schreven al eerder over de voordelen van de scrum-methode als je een nieuwe website wilt laten maken. In dit artikel lees je hoe Zoso scrum toepast.

Scrum in het kort

De scrummethode werkt met korte sprints die steeds zo snel mogelijk live worden gezet. Hierdoor behoud jij als opdrachtgever controle op het hele project. Door de flexibiliteit kunnen er dingen aangepast worden, zonder dat dit meteen veel geld gaat kosten.

Zo werkt Zoso met scrum

Bij Zoso werken we met sprints van één week. Deze lopen van woensdag tot en met dinsdag. Op dinsdagmiddag wordt de indeling voor de komende week gemaakt. Op basis van de grootte en complexiteit van de website en de wensen van de klant, wordt een aantal uren werk per week overeengekomen. Na elke sprint of nieuw idee is dit te wijzigen.

De product backlog. Alle zogenaamde issues (ideeën, wensen, eisen, must-haves, should-haves en would-haves van de klant) worden beschreven in de product backlog. Alle issues worden qua hoeveelheid werk ingeschat door het Zoso-team en worden op prioriteit gesorteerd. Zo krijgt de klant een beeld of iets een groot of een klein issue is. Aan het begin van elke sprint worden de bovenste (belangrijkste) issues toe gevoegd aan de nieuwe sprint.

Het einde van een sprint. Aan het einde van de sprint worden alle issues intern opgeleverd en beoordeeld. Na goedkeuring van een issue krijg de opdrachtgever toegang tot het gedane werk. Er wordt altijd een werkend product (issue) opgeleverd.

Zoso en flexibiliteit

Omdat er geen doorlopende planning is, zijn wij erg flexibel. Zo kunnen we de ene week een stapje erbij zetten en de andere week even een stapje terugnemen. Uit ervaring weten we dat een project tijdens de ontwikkeling vaak wijzigt. Doordat een sprint maar één week vooruitloopt, kunnen we op elk moment ingrijpen en de prioriteiten verleggen.

Zoso en communicatie

Omdat wij elke week inplannen en opleveren, vragen we een grote betrokkenheid van jou als onze opdrachtgever. Er is minimaal één keer per week contact om de oplevering door te nemen en de nieuwe week in te plannen.

Zoso en transparantie

Wij doen er alles aan om zo efficiënt mogelijk te werken, maar wel met kwaliteit voorop. Alle code en elke functie wordt door ons geprogrammeerd. Maatwerk software is vooraf niet volledig uit te schrijven, omdat dat bijna meer werk is dan het ontwikkelen ervan.

Inzichtelijk en 100% transparant. Met behulp van Jira (onlinesoftware speciaal voor softwareontwikkeling gemaakt) zijn alle stappen en issues nauwkeurig in te zien. Voor elk issue wordt een inschatting gemaakt hoe groot het is. Jij als opdrachtgever bepaalt de volgorde van de issues zoals deze moeten worden opgepakt en wij adviseren indien nodig. Op deze manier heb je zelf in de hand wanneer en wat er gebeurt.

Zoso en opleveren

Minimum Viable Product. In eerste instantie richten we ons op de MVP, het Minimum Viable Product. Dit is het minimale product wat we moeten maken om een vroege versie van het project te kunnen lanceren. Vanaf dit moment kun je ervoor kiezen om na elke oplevering live te gaan. Het moment van live gaan, heb je hiermee zelf in de hand. Na live-gang wordt er uiteraard gewoon doorontwikkeld en wordt elke week een nieuwe oplevering gedaan.

Testen. In deze fase wordt uw product grondig getest op diverse browsers, besturingssystemen en resoluties. Het is tenslotte belangrijk dat jouw online platform voor iedere bezoeker bereikbaar is en zonder fouten wordt weergegeven.

Sprints en opleveringen. Na elke sprint vindt er een oplevering plaats. Zodra de mogelijkheid zich aandoet, of op de datum die we zijn overeengekomen wordt een gedeelte van het project live gezet en geüpdatet aan het einde van elke sprint. Op deze manier hoef je niet te wachten tot de einddatum van het project, maar kun je snel aan de slag met de eerste resultaten.

Laatste oplevering. Als het project is afgerond en alles staat online, wordt de werking van jouw maatwerk beheersysteem (CMS) uitgelegd. Jouw website wordt nu officieel opgeleverd en maken wij afspraken met betrekking tot de nazorg.


Zoso-Tip. Kies sowieso altijd een websitebouwer die werkt volgens de scrummethode. Tijdens een introductiegesprek met Zoso, leggen wij duidelijk uit hoe Zoso deze werkwijze toepast.