kans voor webshops: vanaf 1 juli 2021 makkelijker zakendoen in de eu

16 juni 2021 • Dick van Lieshout
Heb je een in Nederland goedlopende webshop? Dan zijn er wellicht ook goede kansen in het buitenland. Wellicht hielden de ingewikkelde btw-regels je tegen, maar dat is per 1 juli 2021 een stuk makkelijker!

Tot 1 juli is het zo geregeld

De btw-regels zijn iets om af en toe een punthoofd van te krijgen. En zeker als je producten levert aan particulieren (en aan ondernemers zonder btw-nummer) in het buitenland. En hoe ingewikkeld is dat als je een webshop runt?

Tot 1 juli is het zo geregeld dat wanneer je als ondernemer aan een ander EU-land levert, er een regeling voor afstandsverkopen gaat gelden. Daar zijn omzetdrempels mee gemoeid en … elk land heeft zijn eigen drempelbedragen (€ 25.000 - € 100.000).

Blijf je onder de omzetdrempel? Dan moet je Nederlandse btw op de factuur vermelden en deze btw moet je in Nederland aangeven.

Ga je boven de omzetdrempel? Dan moet je in de betreffende landen om een btw-nummer vragen en de buitenlandse btw over deze zogenoemde 'afstandsverkopen' moet je in de Nederlandse aangifte meenemen. Lekker makkelijk allemaal.

 

Vanaf 1 juli wordt het een stuk eenvoudiger

Op de eerste plaats komt er één drempelbedrag voor álle EU-landen: € 10.000. Lever je voor méér dan € 10.000, dan kun je twee dingen doen;

  1. Je registreert je onderneming in het buitenland en doet daar aangifte voor de omzetbelasting. Dat is vooral interessant als je er ook (veel) kosten maakt en de voorbelasting in mindering wilt brengen.
  2. Je registreert je voor het zogenaamde éénloketsysteem.

 

Het éénloketsysteem

Met dit systeem doe je één keer per kwartaal aangifte van omzetbelasting, inclusief de leveringen aan het andere EU-land. Je draagt álle btw in een keer af. De Nederlandse Belastingdienst regelt het vervolgens met de buitenlandse belastingdienst. Maar opgelet, want hoe kan het ook anders, je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

 

Voorwaarden éénloketsysteem

De voorwaarden waar je aan moet voldoen zijn de volgende:

  • Goederen aanwezig in de EU. De goederen die je levert moeten in de EU zijn. Dat is vaak bij dropshipping het geval. Je hebt dan zelf geen voorraad en als er een bestelling op je webshop wordt geplaatst, geef je die order door aan een leverancier. Jij zorgt voor het betalingsverkeer. Als die leverancier dan bijvoorbeeld in China zit, dan kun je het éénloketsysteem niet toepassen.
  • Alleen particulieren. Het systeem geldt alleen voor leveringen van producten en diensten aan particulieren en aan ondernemers zonder btw-nummer.
  • Niet voor margegoederen. Het systeem geldt niet voor vervoersmiddelen en zogenaamde margegoederen (gebruikte goederen die je hebt ingekocht zonder btw, bijvoorbeeld kunst en antiek).
  • Jij zorgt voor het transport. Je moet zelf zorgen voor het transport naar de klant in het buitenland.

 

En nu?

Op zoek naar meer informatie hierover? In het artikel 'Internationale dropshipping en btw: zo werkt het'van de Kamer van Koophandel wordt dieper ingegaan op de nieuwe btw-regels voor het buitenland.

Lever je al aan landen binnen de EU of zie je daar nu mogelijkheden toe? Dan kun je je registreren voor het éénloketsysteem. Dat is echter niet verplicht. Registreren doe je via Mijn Belastingdienst zakelijk

 


Zoso-tip

Voor webshops is het per 1 juli 2021 een stuk makkelijker om zaken te doen met particulieren in een ander EU-land. De btw-aangifte kan dan namelijk in Nederland via het zogenaamde éénloketsysteem. De btw-regels zijn niet makkelijk; je boekhouder moet jouw vragen snel kunnen beantwoorden.