Een smoelenboek op je website

03 juli 2023 • Vera van Os
Een smoelenboek op je website kan een effectief middel zijn om je bezoekers te helpen bij het onthouden van de namen en gezichten van je medewerkers. Bovendien kan het ook helpen om een persoonlijkere en meer toegankelijke indruk te maken.

Een smoelenboek?

Een smoelenboek is een overzicht van je medewerkers. Je kunt dat op een webpagina zetten, bijvoorbeeld op de pagina ‘Ons team’ of ‘Over ons’. Je bepaalt zelf welke informatie je vermeldt. Hieronder vind je een aantal tips.

  • Plaats er een foto bij
  • Vermeld de functie en de verantwoordelijkheden
  • Voeg de contactgegevens toe
  • Overweeg om korte biografieën en citaten toe te voegen
  • Maak het makkelijk vindbaar
  • Maak het visueel aantrekkelijk
  • Houd het actueel


Plaats een foto erbij

Dat lijkt logisch, want we hebben het tenslotte over een smoelenboek. Maar opgelet: wat formeel gezien moeten werknemers wel toestemming verlenen. Dat is zo in de privacywet (AVG) geregeld. U kunt nieuwe werknemers daar bij aanvang naar vragen of het in de arbeidsovereenkomst regelen. Als je foto's van je medewerkers op je website zet, kunnen bezoekers ze associëren met de namen die ze zien. Dat maakt het allemaal persoonlijker en het leidt tot meer vertrouwen in je bedrijf.


Vermeld de functie

Zet de functienaam erbij en leg kort uit wat de verantwoordelijkheden van de medewerker zijn. Heeft u een groot team, vermeld dan ook de afdeling.

"Maria (klantenservice) onderhoudt het contact met alle bestaande klanten. Heeft een klant vragen, opmerkingen, klachten, suggesties of ideeën? Dan kan deze altijd bij Maria terecht."


Maak contact opnemen zo makkelijk mogelijk

Rechtstreeks met een teamlid is altijd het meest klantgericht, maar het is niet altijd mogelijk. Vooral in grote organisaties. Niet iedereen hoeft altijd meteen iedereen te kunnen contacten. Zet zoveel mogelijk rechtstreekse contactgegevens in het smoelenboek. Denk aan e-mailadres, doorkiesnummer en misschien zelfs het 06-nummer.


Voeg korte biografieën toe

Naast foto's van je medewerkers, kan het ook nuttig zijn om korte biografieën toe te voegen. Dit kan bezoekers helpen om een beter beeld te krijgen van de rollen en verantwoordelijkheden van je medewerkers, en om te zien hoe ze bijdragen aan je organisatie.

 Smoelenboek -dick.png

Voeg citaten toe

Vraag je medewerkers naar hun uitdagingen in hun werk, naar wat ze het leukst vinden en waarom ze doen wat ze doen. Maak er een kort citaat van en zet dat in het smoelenboek.

“Het vinden van hét perfecte antwoord op de klantvraag geeft mij de grootste voldoening in mijn werk.”


Maak het gemakkelijk te vinden

Zorg ervoor dat je smoelenboek gemakkelijk te vinden is op je website. Dit kan betekenen dat je het op de homepage plaatst, of dat je er een speciale pagina voor inricht en er een speciaal menu-item voor maakt: ‘Ons team’, ‘Over ons’, … Als je een groot team hebt, kan het handig zijn om zoekfuncties toe te voegen aan je smoelenboek zodat bezoekers gemakkelijk specifieke teamleden kunnen vinden.


Maak het visueel aantrekkelijk

Probeer om het smoelenboek visueel aantrekkelijk te maken, bijvoorbeeld door foto’s van hoge kwaliteit te gebruiken en het ontwerp professioneel te houden. Dit kan helpen om bezoekers langer op de pagina te houden en ze te helpen om de namen en gezichten van je medewerkers te onthouden.


Houd het actueel

Verlaat iemand de onderneming en/of neem je iemand nieuw aan? Pas dan zo snel mogelijk ook het smoelenboek aan.

 


Door een smoelenboek op je website te plaatsen, kun je je bezoekers helpen om de namen en gezichten van je medewerkers te onthouden. Je maakt je bedrijf zo persoonlijker en schept er vertrouwen mee. Je moet medewerkers wel om toestemming vragen om een foto van hen te plaatsen.