Een nieuwe website voor iGarden

07 april 2017 • Femke van Gemert
Het internet staat niet stil, en daardoor kun je met een website ook niet achterblijven. Dit geldt wellicht nog meer voor een webshop, omdat het voor velen de grootste bron van inkomsten is. Daarom zijn we voor iGarden een tijd geleden begonnen met het ombouwen van de complete webshop, en sinds anderhalve week staat deze nieuwe webshop online!

De aanloop

iGarden is een van de eerste klanten van Zoso, sterker nog, iGarden was al klant voor Zoso überhaupt bestond. Dat is dus al een hele tijd! De website die tot voor kort online stond, was dan ook een lange tijd geleden gemaakt en draaide nog op onze oude systemen. Er werd natuurlijk wel aan doorontwikkeld en geoptimaliseerd, maar er komt altijd een moment dat de beslissing gemaakt moet worden om over te stappen op de nieuwste systemen en bijbehorende technieken.

Deze beslissing hebben we dus een tijd geleden samen met iGarden gemaakt. Inmiddels was het ZosoCMS helemaal in een nieuw jasje gestoken, en waren wij zelf ook overgestapt op nieuwere technieken. Het was dus goed om deze ook voor iGarden in te gaan zetten. Daarvoor moest wel de gehele webshop, zowel de front-end (de website die klanten bezoeken en gebruiken), als de back-end (het CMS waar iGarden de hele dag in werkt), opnieuw gebouwd worden.

We zijn dit traject in een rustige tempo gestart, waarbij we alles in stukken opgedeeld hebben. Elke keer dat er een onderdeel klaar was, is deze online gezet voor iGarden om te testen. Vervolgens begonnen wij aan het volgende onderdeel, en kon iGarden feedback geven op het opgeleverde gedeelte. Op deze manier hebben we gehele website gefaseerd opnieuw gebouwd.  


De livegang

Het uitgangspunt bij de nieuwe website was altijd dat het naadloos op de oude website aan moest sluiten. De overgang van de oude website naar de nieuwe website moest zo vloeiend mogelijk gaan voor iGarden. De grootste uitdaging hierbij was het overnemen van alle huidige data. Alle bestellingen en offerte aanvragen mochten natuurlijk niet verloren gaan, een oudere bestelling moest bijvoorbeeld ook in het nieuwe systeem te zien zijn. Daarnaast moesten natuurlijk ook alle producten, categorieën en andere website informatie meegaan naar de nieuwe website. Om de livegang en het overzetten van de data zo makkelijk mogelijk te laten verlopen, hebben we een overzet script geschreven. Dit script kon de inhoud van iedere tabel automatisch over zetten voor ons, waarna wij per tabel nog maar een paar handelingen hoefde uit te voeren. Dit heeft ons vele uren handwerk bespaard.

Naast het overzetten van alle data, was de datum een belangrijk onderdeel van de livegang. iGarden heeft namelijk veel seizoensproducten, waardoor het in bepaalde maanden drukker is dan in andere. In het voorjaar en de zomer worden er bijvoorbeeld veel blokhutten en bergingen besteld, terwijl het najaar en de winter in het teken staat van Lemax en kunstkerstbomen. De rustige periode is meestal aan het begin van het jaar, en daarom hebben we dit moment ook gekozen voor de livegang.

Dat moment was dus ongeveer 3 weken geleden, halverwege maart. In het midden van de week hebben wij de gehele database overgezet naar de nieuwe website, en heeft iGarden daar een laatste check op gedaan. De week erop, op dinsdag, is de website offline gegaan, en zijn wij de laatste livegang processen in gang gaan zetten. Dit verliep allemaal vrij vlekkeloos en tegen de middag stond de nieuwe website online! Een spannend moment voor iedereen die er bij betrokken was. 


Responsive en adaptive

Het merendeel van de website is voor de bezoeker hetzelfde gebleven. De grootste aanpassingen en optimalisaties zitten aan de achterkant van de website, en het compleet vernieuwde ZosoCMS. Maar dat wil niet zeggen dat er helemaal niks veranderd is aan de voorkant van de website.

De grootste update is namelijk dat de website responsive en adaptive is geworden. De gehele website past zich aan op het apparaat waarop de bezoeker de website bekijkt. Zo is iedere pagina geoptimaliseerd voor het gebruikte apparaat, en zien sommige pagina's er helemaal anders uit op verschillende soorten apparaten. Hierdoor is het vooral op mobiel en tablet makkelijker geworden om de website te gebruiken, en een bestelling te plaatsen.

 

iGarden desktop voorbeeld iGarden tablet voorbeeld iGarden mobile voorbeeld

 

Klik op de afbeeldingen voor een volledige versie

 

Nieuwsgierig geworden naar de nieuwe website van iGarden? Ga dan snel naar igarden.nl!