Verplicht nummertje: een privacyverklaring op je website

28 maart 2017 • Dick van Lieshout
We zijn in Nederland gewend om alles goed te regelen. En dus is een tijd geleden beslist dat je een privacyverklaring op je website moet hebben staan. Geldt dat ook voor jou? En wat moet daar dan in staan?

Waar is dit goed voor?

Als je ondernemer bent, doe je zaken met mensen. En van die mensen verzamel je via je website vaak informatie. Denk aan naam en adresgegevens, maar ook e-mailadressen, ip-adressen en soms zelfs wachtwoorden, bankrekeningnummers, enz. En daarom is er bedacht dat je verplicht bent om je klanten te vertellen wat je met al die gegevens doet.

Hoe doe je dat?

Je klanten vertellen wat je met hun gegevens doet, doe je in een privacyverklaring. En die privacyverklaring zet je op je website. Dit is door Minister Kamp zo bedacht. Hij schreef dat in een brief naar de Tweede Kamer die je als je dat wilt nog eens kunt nalezen. 

Niet te verwarren met een disclaimer. In een disclaimer op je website kun je in zekere mate indekken voor juridische risico’s rondom je website. Zo kun je een voorbehoud voor prijsfouten of voor de juistheid van informatie opnemen. En ook kun je hier bijvoorbeeld een colofon met contactinformatie of auteursrecht voorbehoud opnemen. Een privacyverklaring is dus echt iets anders dan een disclaimer. 


Zoso-Tip. Overweeg om zowel een disclaimer als een privacyverklaring op je website op te nemen. Een privacyverklaring is verplicht; een disclaimer niet.


Verplichting. Het plaatsen van een privacyverklaring is verplicht op elke website waarmee persoonsgegevens worden verzameld. Dit is vastgelegd in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op naleving van de Wbp en kan je dwingen om maatregelen te nemen in het geval van een overtreding.

Wat moet je opnemen in een privacyverklaring?

Je moet o.a. het volgende in je privacyverklaring opnemen:

  • welke gegevens je bewaart;
  • of je ook bijzonder en/of gevoelige informatie bewaart (denk aan godsdienst e.d.);
  • waarom je de gegevens bewaart;
  • hoelang je de gegevens bewaart;
  • of je de gegevens aan derden verstrekt
  • of je cookies gebruikt;
  • enz.

Hoe maak je snel en makkelijk een privacyverklaring

Gelukkig is er ook goed nieuws! Er is door de overheid een heel handige tool online gezet. Aan de hand van een paar vragen wordt er voor jou een privacyverklaring gemaakt.

En dan?

Je maakt en ontvangt de privacyverklaring op basis van de antwoorden die je gegeven hebt. Die moeten dan nog op je website. 


Zoso-Tip. In de meeste gevallen kun je de privacyverklaring prima kwijt onderaan op je website; in de footer.


  • Wordpress. Beheer je zelf een Wordpress-site? Dan zal je zelf de privacyverklaring moeten plaatsen. 
  • MijnRetail.nl. Heb je je website bij MijnRetail? Mooi, MijnRetail.nl heeft al een basis privacyverklaring aan je website toegevoegd. Wil je deze wijzigen? Plaats dan je privacyverklaring heel eenvoudig in het voorgedefineerde tekstvak.
  • Zoso. Heeft Zoso voor jou de website gemaakt? Dan zijn wij graag bereid om voor jou de privacyverklaring op je website in orde te maken. Neem daarvoor contact met ons op!

Zoso-Tip. Verzamel je informatie van je klanten? Plaats dan een privacyverklaring op je website. Dat is verplicht. Gelukkig is die snel gemaakt met de privacyverklaring generator. Bij het plaatsen op een website van MijnRetail.nl en Zoso willen we je graag helpen.