Juridische internethulp vind je op … internet

31 januari 2018 • Dick van Lieshout
Bij een website hebben, hoort ook een website beheren. En tijdens dat beheren loop je wel eens tegen juridische zaken aan. Waar op internet vind je betrouwbare informatie? Juridische informatie die ook te begrijpen is …

Wat speelt er zoal?

Je wilt het misschien niet allemaal weten. En alleen maar met je bedrijf of vak bezig zijn. Tsja… toch kun je er niet altijd onderuit. Dan is het fijn als er in gewone mensentaal uitleg en tips te vinden zijn. Bijvoorbeeld over de volgende zaken:

  • Cookies
  • Privacyverklaring
  • Algemene voorwaarden
  • Spammen
  • Reclameregels
  • De Algemene verordening gegevensbescherming (per 25 mei 2018)
  • Auteursrecht (webteksten, foto’s, afbeeldingen, enz.)
  • Portretrecht (foto’s)
  • Enz.

Welke websites kun je raadplegen?

Autoriteit Persoonsgegevens (AP). 

De AP houdt toezicht op de naleving van de privacywetgeving. Op deze website vind je veel algemene informatie over de nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Autoriteit Consument & Markt (ACM). 

De ACM is een onafhankelijke toezichthouder die zich sterk maakt voor consumenten én bedrijven. De ACM is in 2013 ontstaan door een fusie van de Consumentenautoriteit, de NMa en de OPTA. Men heeft een speciale ondernemerspagina met een uitgebreide onderwerpenlijst. Je vindt er informatie over o.a. het gebruik van cookies, regels voor webwinkels en over verkoop aan consumenten.

Consuwijzer 

ConsuWijzer is het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt. Consumenten krijgen hier gratis informatie en advies over hun rechten.

Stichting Reclamecode (SRC)


Ook voor het maken van reclame gelden er allerlei regels. De SRC is de instantie op het gebied van zelfregulering van reclame. SRC bevordert verantwoord reclame maken met als doel de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van reclame te waarborgen. Uiteraard vind je hier de Nederlandse Reclamecode.

Check de reclamecode

Een online tool om te checken of je reclameboodschap verantwoord is of niet.

Check het bij SRC

Een online tool om stapsgewijs tot een verantwoorde reclameboodschap te komen.

Data Drive Data Association (DDMA) 

DDMA is een vereniging voor data en marketing. Leden krijgen een uitgebreide ondersteuning, maar ook niet-leden kunnen veel informatie vinden op deze website. Denk aan o.a. juridische informatie over:

In de uitgebreide kennisbank vind je veel onderzoek, checklists, whitepapers, factsheets en andere handige documenten. Zowel op marketing als op juridisch vlak. 

ICTrecht

ICTrecht is een commercieel adviesbureau, die u graag haar diensten aanbiedt. Als niet-klanten kunt u op de website echter veel zinvolle artikelen en tips vinden. Thema’s zijn o.a.:

Overheid.nl

Burgerlijk wetboek

Spreekt voor zich. De officiële wettenwebsite van de overheid.

De Rechtspraak

Rechtspraak is de website van rechtbanken, gerechtshoven, de Hoge Raad der Nederlanden en de zogenaamde bijzondere colleges. Je vindt hier informatie over de procedures bij rechtszaken, uitspraken en de organisatie van de rechtspraak. Alle rechtspraak op een rijtje dus. Ondanks een slimme zoekmachine is relevante rechtspraak vinden voor de leek nog niet zo makkelijk. Je kunt zoeken op o.a. trefwoord, zoekwoord en zaaknummer (ECLI).

Ondernemersplein

De ondernemersportal van de overheid. Lastig te vinden wat je zoekt.

Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO)


Voorheen “Antwoord voor bedrijven”. Veel wetgeving, maar voor juridische informatie betreffende je website kun je beter op andere platformen terecht.

Veilig internetten

Veilig internetten is een website waar je, naar eigen zeggen, tips, tricks en praktische stap voor stap uitleg kunt vinden over wat jij kunt doen en laten om veilig te internetten. Het is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Veiligheid en Justitie / Nationaal Cyber Security Centrum, ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en het bedrijfsleven. De site is bedoeld voor iedereen met vragen over veilig gebruik van internet en kent een particulier én zakelijk deel. Je vindt er o.a. goede tips en informatie over:

Ius mentis

Ius mentis is een initiatief van ICT-jurist Arnoud Engelfriet, ook mede-eigenaar van ICTrecht. Op deze website een lange lijst van onderwerpen. Maar let op: de laatste update is van december 2016! De artikelen op de blogsite zijn heel wat actueler. Rechtsonder op de homepage vind je lijst met categorieën, waaronder:

Charlotte’s Law 

Charlotte Meindersma is een enthousiast blogger en publiceert met grote regelmaat handige, interessant tips en adviezen op het gebied van:


Zoso-tip. Ook met betrekking tot je website spelen allerlei regels een steeds belangrijke rol. Vanaf 25 mei 2018 geldt bovendien de Algemene verordening gegevensbescherming waarmee de regels nog strenger, de controles groter en de boetes hoger worden. Op internet is gelukkig veel informatie met goede tips te vinden.