Google stopt met Google Site Search, wat nu?

11 december 2017 • Frank Sonnemans
Door Google Site Search aan een website toe te voegen, kan de website middels een zoekfunctie doorzocht worden. Google heeft echter aangekondigd per 1 april 2018 helemaal te stoppen met deze dienst. Wat nu?

Wat speelt er?

Site Search. Door Site Search te integreren in je website, kun je websitebezoekers met de Google-technologie jouw website laten doorzoeken. De bezoeker vindt dan snel hetgeen hij zoekt en dat is natuurlijk wat je wilt. Door gebruik te maken van de betaalde versie van Google Site Search, kun je het Google-logo achterwege laten en je afmelden voor advertenties.

Vanaf 1 april 2017. Google is al per 1 april 2017 gestopt met de verkoop van Site Search abonnementen.

Vanaf 1 april 2018. Vanaf 1 april 2018 stopt Google volledig met Site Search. De zoekvelden op websites die er gebruik van maken blijven wel werken, maar zijn vanaf dan gebaseerd op Google Custom Search Engine. Die doet hetzelfde als Site Search, maar is gratis en toont advertenties!


Zoso tip. Gebruik je Google Site Search als zoekmachine voor je website? Zorg dan vóór 1 april 2018 voor een alternatief. Site Search wordt dan Google Custom Search Engine; een gratis versie die advertenties zal tonen.


Wat moet je doen?

Check dus of jouw website van Site Search gebruikmaakt. Is dat zo, zorg dan dat dit vervangen wordt door een alternatief.

Zoso-websites. Zoso ontwikkelt meestal een eigen zoekfunctie, toegespitst op de website van de klant. Bij een webshop ligt de aandacht bijvoorbeeld meer op de producten (en kun je bijvoorbeeld ook op productcodes zoeken). Bij een informatieve website ligt de focus op de pagina's en bij een blog op de artikelen. Onze zoekfunctie is dus altijd maatwerk, en samen met de klant bepalen we op welke onderdelen relevant zijn voor de zoekfunctie.

Wordpress. Heb je een Wordpress-site? Grote kans dat je dan van een plugin gebruikmaakt. Check even checken of vraag je websitebouwer welke plugin dat het is en of deze van Google Site Search gebruikmaakt. ‘WP Google Search’ of Webshoplogic doet dat bijvoorbeeld.

Wat zijn de alternatieven?

Niets doen. Je maakt gebruik van Google Site Search en laat het daarbij. Dat kan, je gebruikt dan vanaf 1 april 2018 Google Custom Search. Realiseer je dan wel dat Google óók advertenties op je website gaat vertonen. En daar kan zomaar een link naar de website van een concurrent bijzitten…

Hulp van Zoso. Zoso kan je uiteraard helpen met de integratie van een optimale zoekfunctie voor je website. Een zoekveld dat pagina’s, productenpagina’s, blogs, enz. doorzoekt. Zoso heeft ook de expertise in huis voor de optimalisatie van Wordpress-sites.

Alternatieven. Er zijn uiteraard diverse alternatieven voor Google Site Search. Standaard ‘pakketjes’ die relatief snel in je website te integreren zijn. Je moet er wel voldoende kennis van zaken voor hebben.

Wordpress alternatieven. Er zijn diverse wordpress search plugins, zoals Site Search 360, voor Wordpress te vinden. De standaard zoekmachine van Wordpress zelf, vaak al geïntegreerd in het template dat wordt gebruikt, voldoet echter ook prima.


Zoso tip. Gebruik je Google Site Search? Vervang dit dan vóór 1 april 2018 met een alternatief om advertenties van derden op je website te voorkomen. Zoso help je graag met de integratie van de Zoso-zoekmachine of met de optimalisatie van je Wordpress site.