Web app of Native app? De voor- en nadelen

19 juni 2012 • Josine van Berlo
Het ontwikkelen van een applicatie voor een smartphone is hedendaags bijna net zo belangrijk als het ontwikkelen van een website voor in je browser. Veel bedrijven willen hun bezoeker iets anders of iets extra’s kunnen bieden bij het bezoeken van hun website op een smartphone, en daarom wordt vaak een app gemaakt om de bezoekers wensen te vervullen. 

Je kunt kiezen voor het maken van een zogenoemde “native app” deze app wordt ontwikkeld volgens bepaalde standaarden en is vervolgens te kopen of te downloaden in bijvoorbeeld de App Store van Apple. Een native app wordt dus ook ontwikkeld met het “iOS” platform. 

Een andere mogelijkheid is het maken van een “web app”. Hierbij wordt de applicatie bezocht via de browser van de smartphone - net als wanneer je de website bezoekt via een browser op je desktop. De website detecteert vervolgens dat je de website bezoekt via je telefoon en schakelt automatisch over naar de web app, voor een betere view en een beter gebruik van de website. Een web app wordt geprogrammeerd met HTML, net als de desktopversie.

Offline en online

Een voordeel van een native app is dat veel informatie na het downloaden van de app ook in de offline modus beschikbaar is. Je hebt de gehele app vantevoren gedownload in de App Store, en daarom kun je informatie bekijken ook wanneer je geen internet hebt. 

Een web app heeft telkens een internetconnectie nodig om de informatie weer te geven. Dit komt omdat je de app bekijkt via je browser. 

Interface design

Het gebruik van een native app kan zo zijn voordelen hebben. Je maakt hierbij vaak gebruik van de interface onderdelen die beschikbaar zijn van bijvoorbeeld Apple. Je bent dit niet verplicht, maar waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden? Gebruikers zijn vaak ‘getrouwd’ met een bepaalde manier van handelen, en wanneer je dit overneemt in je app, zullen je gebruikers snel gewend zijn aan het gebruiken van je app. Bij een web-app staat niks vast, je bent aan de ene kant dus vrij om een app te maken zonder vaststaande navigatiestructuur, maar zoals gezegd kan dit nadelen hebben bij het navigeren.  

Controle over gebruik en ontwikkeling

Een voordeel van een web app kan zijn het doen van aankopen in de app. Zogenoemde in-app aankopen zijn in een native app vaak niet toegestaan, en bij het aanschaffen van de app zelf kan het zijn dat een gedeelte van de kostprijs van de app naar de store van de applicatie gaat. Bij een web app heb je hier geen last van. Je bezoekt de web app buiten de store om, je bezoekt eigenlijk de website van de aanbieder zelf. 

Veiligheid

Native apps zijn over het algemeen veiliger in gebruik dan web apps. Er hoeft bij een native app minder vaak een internetconnectie aanwezig te zijn wat zorgt voor het minder vaak uitwisselen van gegevens. 

En nu? 

In de toekomst zullen web apps en native apps steeds meer naast elkaar gebruikt worden. De techniek van beiden zal sterk verbeteren, en er is dus voor ieder wat wils. Bedrijven zullen voor alle soorten gebruikers een versie aanbieden: men kan een app in de store kopen, maar tevens de app via de browser gaan bezoeken. 

 Op dit moment zijn wij van mening dat een native app alleen een toegevoegde waarde heeft wanneer je technieken toe gaat voegen die niet in de web app zo soepel zullen werken. (denk hierbij bijvoorbeeld aan langere laad-tijden bij de web app, omdat je ten alle tijden een internetconnectie nodig hebt). 

Wat is jouw ervaring met native of web apps? Heb je zelf nog een voor- of nadeel voor een van de twee? We zijn benieuwd naar jouw bevindingen! Laat het ons hier weten.