RSS-feeds – wat kun je daar eigenlijk mee?

19 september 2017 • Dick van Lieshout
Het toepassen van RSS-feeds is nooit echt heel populair geworden. Maar wat zijn het eigenlijk én wat kun jij er eigenlijk mee? Is het nog de moeite waard?

Wat is RSS?

RSS staat voor Really Simple Syndication. Het wordt gebruikt om informatie van de ene website of app naar een andere website of app te sturen. RSS heeft een vaste opmaak en is daarom met name geschikt om nieuwsartikelen en blogs te delen. Je kunt het zien als lijst met uitsluitend tekst. In deze tekst staat dan o.a. de titel, het bericht zelf, de datum en de link/URL naar de website.

Toepassing 1 – RSS-feeds lezen in een reader

Een website moet eerst zijn berichten als een RSS-feed ter beschikking stellen. Geïnteresseerden kunnen deze berichten dan met een RSS-reader lezen. Je abonneert je met zo’n reader als het ware op de RSS-feed. Websites bieden deze mogelijkheid ook vaak aan in hun menu of via een knop op de website.

RSS-readers. Jarenlang was Google Reader de meest populaire RSS-reader, totdat Google daar in juli 2013 abrupt de stekker uit trok. Ook kon je voorheen een RSS-feed openen in je browser (o.a. Chrome en Safari). Dat is echter niet meer mogelijk zonder extra plug-in. RSS-readers voor Chrome vind je o.a. in Chrome webstore.

Populaire, gratis RSS-readers zijn o.a. de volgende:

Feedly
Panda
NewsBlur
Selfoss

Zoso-Tip. Twee speciaal te noemen RSS-readers zijn de online reader Feedbucket en Microsoft Outlook. Als je het met Outlook werkt, dan kun je daar heel eenvoudig RSS-feeds aan toevoegen. Nieuwe feeds komen dan als een nieuw bericht in een speciale map in je Outlook.


RSS-feeds om websites en nieuws te volgen. Je kunt je met zo’n RSS-reader bijvoorbeeld abonneren op een algemene nieuwssite zoals Nu.nl of op een meer specifieke website zoals die van Zoso.


Zoso-Tip. Je kunt met een RSS-reader ook de website van je concurrent volgen. Mits deze… een RSS-feed ter beschikking stelt. 


Toepassing 2 – Feeds van derden op je website zetten

Is er een website waarvan je interessante content op jouw website wilt delen? Dan kan dat met de RSS-feed van die website. Die kun je dan op je eigen website laten zien. Door linken naar de bron-website voorkom je problemen met auteursrecht e.d. Een voorbeeld hiervan kun je zien op de homepage van KlantVisie Magazine. Daar wordt in de rechterkolom nieuws getoond en doorgelinkt naar de betreffende pagina’s.

Toepassing 3 - Je eigen berichten delen via sociale media

Je wordt beter door Google gevonden als je regelmatig nieuwe content op je website zet. Denk aan blogs, tips, artikelen en nieuwsberichten. Met deze content laat je potentiele klanten bovendien zien dat je expert bent in jouw vakgebied. Deze berichten kun je met RSS automatisch delen op je sociale media. Dat kan als volgt.

Delen via Hootsuite. Hootsuite is een programma om je sociale media te beheren. De gratis versie gaat tot 3 sociale media profielen, de pro-versie tot wel 50 profielen. Met Hootsuite kun je de berichten van je website delen op o.a. je Facebookpagina, je Facebookbedrijvenpagina, je Google+ pagina (goed voor de vindbaarheid), je Twitteraccount(s), je LinkedIn pagina én je LinkedIn-bedrijven pagina. Sinds enkele maanden is het niet meer mogelijk om met Hootsuite je berichten te delen naar LinkedIn-groepen.

Hootsuite kan óók RSS-feeds uitlezen. En dus ook jouw eigen RSS-feeds op jouw pagina. Vervolgens kan Hootsuite deze automatisch op je sociale mediapagina’s zetten.


Zoso-Tip. Gebruik een programma zoals Hootsuite om je website berichten automatisch te delen via je sociale mediapagina’s.


Wat kost Hootsuite. Hootsuite heeft zijn tarieven op hun website wat verborgen; reken op ca. € 10 - € 15 per maand. De kans is echter groot dat de gratis versie voor jou voldoende is.

Een RSS-feed toevoegen aan je eigen website

Voeg aan je eigen website een RSS-feed toe als:

  • je een feed wilt aanbieden voor lezers die RSS-readers gebruiken; en/of
  • je regelmatig nieuwe content op je website publiceert en deze automatisch via je sociale mediapagina’s wilt delen. 

Hoe voeg je zo’n RSS-feed toe? 

Eigen website. Neem contact op met je websitebouwer en laat een RSS-feed aan je website toevoegen. Informeer wel even naar het tarief hiervoor en overleg over de juiste toepassing.


Zoso-Tip. RSS is een techniek om content van websites en apps naar andere websites en apps te sturen. Voeg een RSS-feed toe aan je eigen website als je jouw blogs, artikelen en nieuwsberichten via bijv. Hootsuite automatisch via je sociale mediapagina’s wilt delen.