Laravel vs CakePHP

30 maart 2021 • Frank Sonnemans
Met enige regelmaat krijgen wij de vraag: werken jullie ook met Laravel? We kunnen kort zijn: ja, daar werken wij ook mee! Maar we werken ook met CakePHP. En we willen je best wat meer uitleg hierover geven.

Uitleg voor dummies

Onze klanten en opdrachtgevers zijn meestal ondernemers. Soms ook stichtingen en verenigingen. De contactpersonen weten uiteraard wel wat voor een website zij willen, maar ze weten niets over programmeren. Dat hoeft ook niet. Daar weten wij alles van. Toch krijgen we de laatste tijd veel vragen over Laravel. Vragen als: “Ik heb gehoord dat dit het ‘je van het’ is ... Werken jullie ook met het Laravel-framework?”

Heb je geen verstand van programmeren en wil je hier wel iets over weten? Lees dan verder!


Over PHP (en HTML)

HTML. Voordat we uitleggen wat PHP is, eerste maar even de uitleg over HTML (Hyper Text Markup Language). Met HTML-code maak je platte tekst, prettig leesbaar. Je voegt er als het ware de opmaak mee aan de tekst op de website. Dit werkt prima, maar HTML-pagina’s zijn statisch. Oftewel: deze pagina’s zijn niet makkelijk aan te passen. Bijvoorbeeld om een blog toe te voegen, producten te wijzigen in een webshop of om een formulier te laten invullen. Hiervoor wordt PHP (Hypertext Preprocessor) gebruikt.

PHP. PHP is de programmeertaal (formeel: de scripttaal) om dynamische websitepagina’s te maken. Bekende content management systemen (CMS) om de gebruiker zelf content te laten aanpassen, werken met PHP. Voorbeelden zijn: MKB Marketingteam, ZOSO-CMS, Wordpress en Joomla.


Over Cake PHP en Laravel

Zowel CakePHP als Laravel zijn PHP-frameworks. Een framework (raamwerk) is een verzameling van softwarecomponenten dat gebruikt kan worden bij het schrijven van scripts; zeg maar bij het programmeren. Het zijn een soort voorgeprogrammeerde functies (sjablonen) die de wij uit een bibliotheek kunnen halen en kunnen gebruiken voor het maken van de website. Dat zijn soms ‘setjes’ van eenvoudige programmaregels, maar meestal ingewikkelde scripts om bijvoorbeeld de website te beveiligen.

cake php.jpg Laravel.png

De webdevelopers van Zoso

Wij zijn deskundig in beide frameworks en desgewenst gebruiken wij CakePHP of dus Laraval. Beiden frameworks hebben zo hun voor- en nadelen. Veel belangrijker is het om te melden dat dit voor de klant/opdrachtgever én voor de gebruiker helemaal niets uitmaakt. Zij merken hier helemaal niets van. Zolang de website maar doet wat hij moet doen. En dát is wel belangrijk voor de klant/opdrachtgever.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over web-programmeren? Dan kun je ons uiteraard bellen of mailen. En als je echt wat dieper er in wilt duiken, dan kun je momenteel een basiscursus web-programmeren volgen via Nederland.leert.nl  Dit is een initiatief van de overheid. Vanwege de coronacrisis worden er allerlei gratis cursussen aangeboden. Dit is er een van. De online cursus bestaat uit 12 modules en duurt ca. 25 uur met een studiebelasting van ca. 30 uur.


Zoso-tip: Bij Zoso werken we met zowel CakePHP als met Laravel; twee frameworks om websites te bouwen. Wil je hier meer over weten? Contact ons of volg de gratis cursus van
NL Leert.nl